Sunday 24 February 2013

Angel Biscuits


  Confius jap. Biskut ke roti? atau scone? hehe.. Tapi hasilnya memang best! teksturnya lembut seperti roti dengan rasa lemak-lemak butternya..



Resepi dibawah saya copy paste dari blog happyflour

Angel Biscuits
by happyflour
source: Fresh with Anna Olson- Retro 50's Meal(season 2)

Ingredients: (yield about 8 biscuits)
2g instant dry yeast (about 3/4tsp)
30g sugar
1tbsp warm water (body temperature)
190g plain flour
1/4tsp baking soda
1/4tsp baking powder
1/4tsp salt
60g cold unsalted butter, cut into pieces
120g buttermilk

Steps:
1. Stir yeast, a pinch of the sugar and water together and set aside while preparing other ingredients.
2. Sift flour, remaining sugar, baking soda, baking powder and salt into a large bowl.
3. Cut the butter into the flour until it’s a rough crumbly texture.
4. Stir the yeast mixture into the buttermilk and add it all to the flour.
5. Mix until a sticky dough comes together, wrap and chill overnight.
6. The next day, preheat oven to 220'C.
7. On a generously floured surface (dough will be sticky), roll out dough to 1cm thick and fold dough over in half, pressing down gently.
8. Using a 5 cm round cutter (I used a 4cm round cutter.), cut out biscuits and place on a greased tray.
9. Bake 10-12mins, until just lightly browned.
10.Remove from tray and cool it on a wire rack.
11.Serve biscuits warm or freeze and re-warm to serve later.


  Saya sertakan juga resepi yang telah di terjemah ke dalam bahasa melayu. Sukatan bahan-bahan saya gandakan kepada 1 1/2 adunan seperti yg saya buat.

Angel Biscuits
sumber: happyflour
translated: AMir MUs

Bahan-bahan: (anggaran 12 ketul biskut)
4g yis (+- 1 1/2 sudu kecil)
50g gula
1 1/2 sb air suam (suhu badan)
185g tepung gandum
100g tepung roti
1/3 sk soda bicarbonate
1/3 sk serbuk penaik
1/3 sk garam (sy tak letak sbb guna salted butter)
90g mentega sejuk (dipotong dadu)
180g buttermilk

Cara-cara:
1. Satukan yis, secubit gula dan air suam. Ketepikan sementara menyediakan bahan lain.
2. Dalam mangkuk besar, ayak tepung, lebihan gula tadi, soda bicarbonate, serbuk penaik dan garam.
3. Potong mentega kedalam campuran tepung tadi menggunakan pastry blender atau ramas menggunakan hujung jari sehingga menjadi tekstur seperti serbuk roti.
4. Satukan campuran yis tadi bersama buttermilk dan tuang kedalam adunan tepung tadi.
5. Kacau sehingga bersatu menjadi doh yang lembik. Wrap & sejukkan semalaman.
6. Hari yang seterusnya panaskan oven 220'C.
7. Pada permukaan yg ditabur tepung (doh akan menjadi lembik & melekit), canai doh 1cm tebal dan lipat dua (tebal doh akan menjadi 2cm setelah dilipat), tekan perlahan.
8. Guna penerap bulat ukuran 5cm (sy terap guna gelas jer), terap biskut & susun di atas dulang pembakar yang telah di gris.
9. Bakar 10-12 minit, sehingga keperangan.
10. Alihkan dari dulang pembakar dan sejukkan diatas redai.
11. Hidangkan suam-suam atau boleh juga di sejukkan dan dipanaskan semula untuk dihidangkan kemudian.

**Selepas terap & susun atas dulang pembakar,sy rehatkan selama 10 minit pada suhu bilik.

Wednesday 6 February 2013

CHEESECAKE




  Cheesecake yang sedap sangat, ramai yang dah cuba resepi ni. Rasa persis New York Cheesecake kat secret recipe.. hehe. persis jer la.. klau cakap sebijik rasa cam secret mati la kena cerca! Memang akan buat lagi lepas ni. Resepi ni boleh digunakan sebagai basic recipe  dan dipelbagaikan mengikut citarasa, boleh letak oreo, bluebery filling or marble. Thanks biduri sebab share resepi yang marvellous ni.


Cheese Cake
sumber:  Biduri@myresipi.com

Bahan-bahan:
250g cream cheese
200cc/ml fresh cream/plain yogurt [sy guna uht whipping cream 150ml + yogurt 50g]
2 sudu besar jus lemon [sy guna esen vanilla 1 sudu kecil jer]
3 sudu besar tepung gandum [sy guna cake flour]
2 biji telur
90g gula

Cara-cara:
1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
3. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
4. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
5. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.

***My method:->
-Filling: putar cream cheese & gula hingga bekrim, masuk tepung & putar, 
then masuk telur satu-persatu, putar lagi, masuk whipping cream+yogurt, putar sehingga sebati.
-Crust: biskut marie dikisar + butter cair + gula 1sudu. gaul sebati tekan-tekan bagi rata pada dasar loyang, bakar kejap dalam 5 minit.
-Lepas tu masukkan filling & bakar cheesecake guna kaedah water bath/bain marie.
~Bila dah masak renggangkan pintu oven, biar cheesecake dalam oven lebih kurang setengah jam.  
~Then bleh keluarkan dari oven sejukkan sehingga suhu bilik, pastu masukkan dalam petiais, sejukkan selama 4 jam / semalaman.
~Dah siap bleh la makan plain camtu jer or letak bluebery filling.. Slurp :p
~Tips nak potong cheesecake: pastikan guna pisau tajam celup dalam air panas/mendidih dan di lap. Baru potongan nampak cantik jer & tak comot.

Saturday 2 February 2013

Biskut Coklat Chips Kak Nor


  Biskut Coklat Chips yang rangup dan ringan. Masa baru masak tu lembut jerk. dah sejuk rangup! Manis pun just nice. Next time buat nak lebihkan choc chip lagi sedap.



Biskut Coklat Chips

BAHAN-BAHAN:
180gm mentega/marjerin
90gm gula castor
100gm gula perang
1 sudu teh esen vanila
2 biji telur
200gm tepung naik sendiri
160gm tepung gandum
1 sudu teh soda bicarbonate
1/4 sudu teh garam
100gm coklat chips
120gm badam cincang [dipanggang]

CARA-CARA:
1. Ayak kedua2 tepung bersama soda bicarbonate dan garam. Sekiranya guna badam cincang,goreng tanpa minyak sekejap, tp jgn sampai hangus.
2. Pukul mentega/marjerin dengan kedua2 gula hingga gebu/putih. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan bahan2 yg telah diayak td dan gaul hingga sebati. Masukkan pula coklat chips dan badam cincang dan gaul lagi hingga sebati.
4. Sudukan ke atas loyang yg telah digris (untuk mendapatkan hasil yg lebih baik, alaskan loyang pembakar dgn baking paper). Jarakkan sedikit antara satu sama lain.
5. Bakar dalam oven dgn kepanasan 180C hingga masak (brown) lebih kurang 20 minit (bergantung pd kepanasan oven masing2). Keluarkan dari oven dan biarkan seketika di atas loyang, pastu alihkan keatas rack (redai kuih) supaya lebih cepat sejuk. Bila dah sejuk baru masukkan kedalam bekas kedap udara.
6. Terpulang pd masing2 jika nak letak badam cincang, sunflower seed atau kacang tanah yg telah dicincang (kena goreng tanpa minyak juga dulu ya) sebagai bahan tambahan.. tak nak letak pun tak per, cukup dgn coklat chips sahaja. Selamat mencuba ya..

Wednesday 30 January 2013

My first attempt of making cheesecake..


  First time buat cheese cake. Alhamdullilah menjadi. Baru sampai seru katanya. Lol. Dah lama dah dok intai resepi kat blog kak ummi. Memang membuak2 sgt nak try, tengok resepi pun simple, tengok gambar pun nek juling [@_@]. tambah plak memang suka ngan oreo. Saya try buat setengah adunan jer, yer la takut karang fail masuk tong sampah jer kan.. nangis. T_T Pasal gambar kat atas yang sememeh tu sory ek. :-p  terlebih excited punya pasal cincang pun ikut dan jer. Memang sedap sangat2. Tqvm kak ummi sebab share resepi yang ohsemm ni. nanti nak buat lagi. Jom layan gambar & resepi. KEBABOM!

Crust guna biskut oreo + biskut marie. coz biskut oreo tak cukup beli sepeket jer..



Bakar dalam bekas pound cake 8X4 inch jer.



Pic baru kuar peti ais setelah disejukkan semalaman. Kalau guna loyang biasa camni jangan lupa alas dengan aluminium foil, nanti senang nak keluarkan.



Setelah drizzle ngan chocolate cair.



Pastu lorek-lorek sikit wat corak.. Serabut pala otak tengok kan.. hehe



Setelah dibedah siasat.. hasilnya, eeemmmmmmmmm..pejam mata sambil berangan dok bersantai kat secret recipe jap.. haha




Resepi di bawah ni saya copy & paste dari blog kak ummi.

OREO CHEESECAKE
Resepi asal: Citarasawan (Kak Wan)
Sumber: Homesweethome (Kak Ummi)

Bahan Dasar:- (akak guna loyang bulat 8 inci)
200 gm biskut oreo - di buang krimnya (*akak guna 300 gm)
50 gm mentega cair (*akak guna 75 gm)

Bahan Filing:-
750 gm keju krim (*akak guna 500 gm Philladelphia Cheese)
130 gm gula kaster (*akak letak 110 gm je)
1/2 tbsp esen vanila
3 biji telur (*akak letak 2 biji telor je)
200 ml whipping krim (*akak letak 150 ml)
1 tbsp lemon juice
15 keping biskut oreo di patah 4 - di buang krimnya (*akak letak 20 keping)

#Acuan springform 4.5" @ 4 biji (Menghasilkan 4 biji mini cheese cake)
atau acuan 8" menghasilkan satu biji.

Saya buat setengah adunan dari kak ummi dan bakar dalam bekas 8X4 inch, sukatan seperti berikut:

Bahan Dasar:-
70 gm biskut oreo + 80 gm biskut marie dikisar halus
40 gm mentega cair

Bahan Filling:-

250 gm keju krim
55 gm gula kaster
1/2 tsp esen vanila
1 biji telur
75 ml whipping krim
1 tsp lemon juice
8 keping biskut oreo di patah 4 - di buang krimnya

Cara-cara:-
-Dasar Kek : Kisar halus biskut oreo dan gaul dengan mentega cair, tekan padat ke dalam acuan springform/loose base tin 4.5" sebanyak 1/2 cawan padat (*for mini pan). Kalau untuk loyang besar, masukkan kesemuanya dlm pan dan tekan. Bakar selama 15 minit pada suhu 160C. Angkat dan ketepikan.
-Filling: Pukul keju krim dan gula hingga sebati, masukkan esen vanila dan telur satu demi satu diikuti dengan whipping krim dan jus lemon. Putar hingga sebati.
-Masukkan biskut oreo, gaul rata.
-Ambil 1 cawan penuh krim keju (*untuk mini cheesecake) dan tuangkan kesemuanya (*untuk loyang besar) ke atas dasar biskut tadi.
-Bakar pada suhu 150C secara water bath selama 45-50 minit. Tutup suis oven dan renggangkan pintu oven biarkan kek sejuk di dalamnya selama 1 jam.
-Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi acuan. Biarkan sejuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
-Keluarkan kek dari acuan dan hias mengikut suka.

Wednesday 23 January 2013

CHEF JOHN'S SCONES - BEST EVER SCONES


 simple + fluffy + moist + tender + yummylicious = PERFECT!



Chef John's Scones
source: Chef John's @ allrecipes / food wishes
translated: AMIR

BAHAN-BAHAN:
1 3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula halus
4 sk baking powder
1/8 sk garam
5 sb butter
1/2 cawan susu segar
1/4 cawan sour cream [sy guna plain yogurt]
1/3 cawan kismis
1 sk esen vanilla [sy tambah]
glaze:
1 biji telur, dipukul sedikit
1 sudu besar susu segar

CARA-CARA:
-Satukan tepung, gula, baking powder & garam. Kacau rata.
-Masukkan butter sejuk yang dipotong dadu. Ramas guna hujung jari atau pastry blender hingga adunan menjadi seperti serbuk roti.
-Dalam mangkuk yang lain kacau susu bersama sour cream, masukkan kedalam adunan tadi, masukkan juga kismis. Kacau guna garfu hingga sebati. [Jangan over beat, agak2 dah sebati, stop]
-Alihkan doh keatas papan pencanai yg sudah ditabur sedikit tepung. Leperkan doh menggunakan tapak tangan menjadi bentuk segi empat, lipat doh kepada tiga bahagian. Leperkan lagi dan ulangi proses yang sama. Potong doh kepada 8 bahagian. Susun diatas dulang pembakar.
-Dalam mangkuk kecil pukul telur bersama satu sudu besar susu, sapu di atas skon.
-Bakar selama 15 minit atau sehingga masak.




Saturday 19 January 2013

BROWNIES MUDAH



  Tersaangatlah mudah.. semudah ABC.. Campak-campak, kacau-kacau, lempar dalam oven.. TING! dah masak. hehe..




Brownies Mudah
sumber asal: wssary@myresipi.com
source: izahdaut

Bahan-bahan:
6 sb serbuk koko [sy guna 4 1/2 sb jer]
1/4 cawan mentega cair
1 cawan gula [letak 3/4 pun agak manis, kena letak 2/3 cawan jer]
1/2 sk vanilla [sy guna esen coffee]
1/4 sk garam
1/3 cawan tepung gandum
2 butir telur
1 cawan kekacang [sy guna 1/2 cup hazelnut - cincang kasar & panggang]

Cara-cara:
-Panaskan oven suhu 160-170 darjah celcius.Taburkan sedikit tepung dalam loyang empatsegi berukuran 18cm.
-Masukkan mentega cair,koko,gula,vanilla,garam,tepung dan telur ke dalam mangkuk.
-Gaul sebati. Masukkan kekacang jika mahu.
-Masukkan adunan dalam loyang dan bakar lebih kurang 25-30min.


Thursday 17 January 2013

Chocolate Raisin Banana Bread

Roti Pisang Coklat Kismis! slurpp..


  Kombinasi coklat dan pisang memang heaven. Rasa pisang & coklat tu memang yummylicious sangat. Bila ternampak ja resepi ni kat blog Joy the Baker memang terus masuk list must tryTambah lak gambar-gambar yang menyelerakan kat situ, memang tak sabar sangat nak cuba.. *~^


  Sebenarnya resepi asal namanya 'Chocolate Chocolate Chip Banana Bread', alkisahnyer chocolate chip dah abis, so guna jer la apa yg ada kat rumah, saya gantikan dengan kismis, Makanya, jadi la 'Chocolate Raisin Banana Bread'.. Lol..  Walaupun resepi ni dalam kategori quick bread tapi teksturnya lembut, moist & cakey. Lepas simpan semalaman lagi moist jadinye. Kalau ada chocolate chip rasanya lagi sedap kot. Resepi di bawah ni saya kopi & pasta dari blog Joy the Baker.. zasS

Chocolate Chocolate Chip Banana Bread
Source: Joy the Baker

2 cups all purpose flour
1 cup unsweetened cocoa powder
1 1/2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
1/4 teaspoon baking soda
1 stick (8 tablespoons) unsalted butter, at room temperature
3/4 cup sugar
1/2 cup (packed) light brown sugar
2 large eggs
2 ripe bananas, mashed
3/4 cup buttermilk
3 ounces bittersweet chocolate, coarsely chopped [I use raisin]

*Center a rack in the oven and preheat the oven to 350 degrees F. Butter a 9×5 inch loaf pan and place it on an insulated baking sheet or on two regular baking sheets one on top of the other. This extra insulation will keep the bottom of the bread from overbaking.

-Sift together the flour, cocoa, baking powder, salt ad baking soda.
-Working with a stand mixer with a paddle attachment, or with a hand mixer in a large bowl, beat the butter at medium speed for about a minute until soft.
-Add the sugars and beat for 2 minutes more.
-Add the eggs one at a time, beating for a minute after each addition. At this point , the batter may look a little curdled- it’s ok.
-Reduce the mixer speed to low and mix in the mashed bananas.
-Add the dry ingredients in three additions, mixing only until they disappear into the batter.
-Still on low sweep, add the buttermilk, mixing until it is incorporated.
-Stir in the chopped chocolate raisin. Scrape batter into prepared pan.
-Bake for 3o minutes. Cover the bread loosely with a foil tend to keep the top from getting too dark, and continue to bake for another 40-45 minutes (total baking time is between 70 and 75 minutes), or until a thin knife inserted into the center comes out clean.
-Transfer the pan to a rack and cool for at least 20 minutes before running a knife around the edges of the bread and unmolding it. Invert and cool to room temperature right side up.